Όπως φαίνεται, η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISNET για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος αυτής της εβδομάδας (ίσως Παρασκευή).

Όλα θα εξαρτηθούν και ξεκαθαρίσουν μετά από την τελική ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και συμπεριλαμβάνει αρκετές αλλαγές. Οι κυριότερες από αυτές συσχετίζονται με τα ανείσπρακτα ενοίκια, την επαναφορά της έκπτωσης φόρου 2% στους φορολογούμενους που θα αποπληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος έως τα τέλη Ιουλίου, τη φορολόγηση των αγροτών, καθώς και τη φορολογική μεταχείριση των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδομάτων.

Σε πολύ γενικές γραμμές, αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι τα προσυμπληρωμένα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων κάθε τύπου τραπεζικών δανείων. Όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη κατ’ αντιστοιχία με τους φόρους καταθέσεων. Οι πολίτες οφείλουν ωστόσο σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν για τυχόν λάθη ή αποκλίσεις.

Επίσης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και φέτος οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες ισόποσες δόσεις (τέλη Ιουλίου – τέλη Σεπτεμβρίου – τέλη Νοεμβρίου).

Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως η επίσημη ημερομηνία λήξης των προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου. Ωστόσο, αυτό φαντάζει αδύνατον καθώς 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη δήλωση τους μέσα σε μόλις 45 μέρες. Σε συνδυασμό μάλιστα, τόσο με την κλασική πλέον υπερφόρτωση του ηλεκτρονικού συστήματος τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της επίσημης έναρξης της διαδικασίας, όσο και με την πίεση που ασκείται προς τα αρμόδια θεσμικά οικονομικά κλιμάκια από τους συλλογικούς οικονομικούς φορείς, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δοθεί παράταση και πιθανόν, γενναία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας και σύντομα κάποιος συνεργάτης μας θα σας απαντήσει. Ευχαριστούμε!